”Risken att bli utdefinierad ur diskussionen är så stor att det inte går att säga annat än att vi i Sverige har ett yttrandefrihetsproblem…”

J U L K L A P P S T I P S:

Ordbrand av Nima Dervish!

Om Ordbrand i SvD

Från Svenska Dagbladets ledarsida

Boken Ordbrand av Nima Dervish, en av Mummelförlagets intressanta författare, är lika aktuell idag som den var när den kom ut förra året. Kanske till och med aktuellare!

Några citat ur förordet till boken, skrivet av författaren Torbjörn Elensky:

 

Nima var aldrig ute efter att ägna sig särskilt åt integrationsfrågor, islam, toleransens mångsidiga paradoxer och så vidare, men han drevs allt mer att ägna sig åt de frågorna, dels av eget intresse, dels på grund av vad som efterfrågades av debattredaktionerna.
———-
Från krönikorna, där han redan visar sin förmåga att hålla flera tankar i huvudet samtidigt och väga argument fördomsfritt, utan några andra hänsyn än mot sanningen, som han uppfattar den, och respekten för medmänniskornas ovillkorliga självbestämmanderätt, till de senare debattinläggen som sorgligt ofta refuserats av redaktionerna.
———-
Rädslan för avståndstaganden från islam, för kritik av huvudduken, för tendensen till olika måttstockar för olika personer har bidragit till att tränga ut Nima från den svenska offentligheten. Som han konstaterar i en av texterna i denna bok: »Under mina 23 år här har jag insett att det i Sverige är viktigare att säga vad man borde tycka snarare än vad man faktiskt tycker.«

Och denna reflektion i förordet är tyvärr också, om möjligt, ännu aktuellare och mer relevant idag än när Torbjörn Elensky skrev den i förordet till Nima Dervishs bok förra året:

Risken att bli utdefinierad ur diskussionen är så stor att det inte går att säga annat än att vi i Sverige har ett yttrandefrihetsproblem, som inte gäller censur, inte heller rätten att häda, smäda och framföra rasistiskt skitprat, utan det är bara helt enkelt alldeles för svårt att föra allvarliga offentliga samtal om svåra frågor utan givna svar.

Köp boken och läs den i pappersform (125 kronor + porto) eller direktnedladdad som e-bok (40 kronor)! Den är full av egentänkta tankar i raka texter och en hel del klurigheter och oväntade vinklingar – allt skrivet i helt andra lokaliteter än den trånga svenska åsiktskorridoren!

Författarens eget tips:

Arafat 2

%d bloggare gillar detta: